Vista Analyse på Kimolos i forbindelse med BriZE-prosjektet

Oslo, 23.04.2024

Vista Analyse ved Haakon Vennemo og Herman Ringdal har vært på besøk til den greske øyen Kimolos. Besøket er gjennomført i forbindelse med BriZE, et EØS-prosjekt i samarbeid med Agricultural University of Athens. Prosjektet dreier seg om installasjonen av et nytt anlegg som avsalter sjøvann for å produsere drikkevann til befolkingen. Det nye anlegget har en kapasitet på 220 m3/dag, og er nok til å forsyne Kimolos befolkning i vinterhalvåret. Sammen med det gamle anlegget er kapasiteten i dag 821 m3/dag totalt.

Det nye anlegget bruker omvendt osmose, som er en energikrevende filtreringsprosess som 0,4 liter drikkevann per liter sjøvann som går inn. For å redusere klimaavtrykket til anlegget er det installert solcelleanlegg med en kapasitet på 100 kWp, som dekker 70 prosent av anleggets energibehov i løpet av året. Det er også installert en liten enhet som benytter ny teknologi til å produsere mer drikkevann av det høykonsentrerte saltvannet som kommer ut av hovedanlegget, med en produksjonskapasitet på 1 m3/dag.

Kimilos er en del av Kykladene i Egeerhavet utenfor Hellas. Øya er 37 kvadratkilometer stor, og har rundt 600 fastboende. I sommerhalvåret tredobles dette. Vista Analyse var på Kimolos for å delta på en konferanse som ble holdt for å informere lokalbefolkningen om anleggets egenskaper, samt den offisielle åpningen av anlegget.

Prosjektet er finansiert med 1,1 million euro fra EØS-midlene.

Vista-analyse.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg den beste opplevelsenGDPR