Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Gjennomgang av oljeskattepakken

Oslo, 06.05.2024

Vista Analyse har gjennomgått oljeskattepakken som ble vedtatt av Stortinget i juni 2020, på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp. Rapporten ble lansert i et frokostmøte på Litteraturhuset mandag 6. mai, fulgt av en samtale mellom klima- og miljøvernminister Andreas Bjelland-Eriksen og stortingspolitikerne Kari Elisabeth Kaski og Ola Elvestuen.

Rapporten viser hvordan Norge på et tidspunkt der det er bred enighet om behovet for betydelige utslippskutt og klimafinansiering, vedtok en skattepakke som innebærer omfattende subsidier til utvinning av olje og gass – gjennom nesten et helt tiår.

Våre beregninger viser at oljeskattepakken innebærer en investeringssubsidie på 40 prosent, og koster staten 68 milliarder kroner i reduserte skatteinntekter. Vi peker samtidig på at en delvis reversering fortsatt kan være mulig, der subsidien fjernes for framtidige investeringskostnader.

I rapporten trekker vi også fram viktige lærdommer fra prosessen rundt oljeskattepakken, knyttet til metoder for beregning av skatteutgifter og fossile subsidier, og statsstøttevurderinger av skattesubsidier.

Rapporten kan leses her eller lastes ned fra nettsidene til Kirkens Nødhjelp.


Kontakt

Prosjektleder Åsmund Sunde Valseth

Epost: asv@vista-analyse.no

Telefon: 97604740

Vista-analyse.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg den beste opplevelsenGDPR